A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Чи потрібні сьогодні Тиктори українській державі?

Дата: 07.07.2021 09:09
Кількість переглядів: 616

Фото без опису??Під такою назвою, в рамках відзначення 125-річниці від дня народження нашого земляка Івана Тиктора, у приміщенні бібліотеки, що носить його ім’я, у селищі Красне відбувся круглий стіл.

??Участь у заході взяли: Красненський селищний голова Роман Фурда, його заступник Андрій Лащук, секретар виконавчого комітету, історик за фахом Богдан Глова, вчитель історії Марія Жеребна, станична Людмила Гураш, директор ПП «Медіа центр «Над Бугом», редактор часопису «Воля народу» Микола Іванців, настоятель храму св.Володимира Юрій Толочний, депутат селищної ради Наталія Сервило, засновниця громадської організації «Жіноча фундація» Тетяна Сай, представники громадської організації «Спілки політичних в'язнів та репресованих в Україні» Ярослав Вовк та Мар’ян Длугаш, засновник громадської організації «Україноцентристи» Микола Чучман, засновниця громадської організації «Фундація Бадені» Людмила Ціхоцька, т.в.о. начальника відділу освіти, культури, розвитку туризму, молоді та спорту Христина Швед, бібліотекарі Наталія Худзяк, Стефанія Гірняк та Надія Тарнавчик.

Фото без опису??Модератом заходу виступила головний спеціаліст відділу освіти, культури, розвитку туризму, молоді та спорту Красненської селищної ради Ольга Мазур.

?Із доповіддю про цікаві факти життя і діяльності нашого земляка розповіли вчитель історії Марія Жеребна, секретар виконавчого комітету ради (історик за фахом) Богдан Глова та директор ПП «Медіа-центр «Над Бугом» редактор часопису «Воля народу» Микола Іванців.

?Кожен із них розповів чимало цікавого, відзначивши неоціненний вклав Івана Тиктора у рідному Красному, де допоміг відремонтувати церковний дім та зорганізувати гуртки «Рідної школи» та «Союзу українок», читальню «Просвіти», драматичний гурток, хор і духовий оркестр. Під час Першої світової війни служив у легіоні Українських Січових Стрільців та Української Галицької Армії. Увагу І.Тиктора ніколи не минуло й видання релігійної літератури. Він надрукував молитовник «Вірую», який вийшов накладом у 100 тис.примірників і який конфіскувала під кінець розпродажу польська влада. На сторінках своїх видань публікував матеріали про життя українців у польській державі; про події громадсько-політичного, культурного, економічного життя; міжнародні новини, аналітичні матеріали про питання суспільних взаємин, політики, освіти, науки, мистецтва.

Фото без опису«Секретом успіху» Івана Тиктора було вміння відчувати суспільні запити та потреби читачів, здатність пропонувати різним аудиторіям доречні та цікаві саме для них видання, розуміння того, що за українського читача потрібно боротися, конкуруючи за інформаційне поле з іншими, зокрема, польськими видавцями; втілення абсолютно несподіваних і дуже сучасних рекламних стратегій, що передусім мали на меті популяризувати українське.

??Під час своєї розповіді, редактор часопису «Воля народу» Микола Іванців подарував краєзнавчому музею рідкісні світлини Івана Тиктора та запропонував учасникам круглого столу підтримати резолюцію, а саме:

????оголосити на Львівщині 2021 рік Івана Тиктора,

????сприяти видачі чергового видання про Івана Тиктора, який готується до друку,

????звернутись до селищних депутатів та депутатів Золочівщини про оголошення роком Івана Тиктора,

???? створити окремий книжковий фонд з видань Івана Тиктора, а також

????провести у школах тематичний урок присвячений 125-річчю з дня народження Івана Тиктора.

Фото без опису??Своїми думками щодо того, чи потрібні сьогодні Тиктори українській державі також висловили засновниця громадської організації «Фундація Бадені» Людмила Ціхоцька, настоятель храму св.Володимира Юрій Толочний та засновник громадської організації «Україноцентристи» Микола Чучман.

??Також присутні переглянули короткий фільм про цікаві факти та маловідомі цитати з життя Івана Тиктора та погодились, що сьогодні потрібні такі особистості як Іван Тиктор, здатні сприймати і творити зміни, налаштовуватись на усвідомлення суспільних перетворень.

??На згадку про відзначення 125-річниці з дня народження славного земляка учасники заходу зробили спільну фотографію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь