A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

У селищі Красне відзначили свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День створення УПА та День захисників і захисниць України

Дата: 15.10.2021 02:07
Кількість переглядів: 598

??Сьогодні, біля символічної могили Борцям за волю України, що у селищі Красне, відбулося урочисте вшанування захисників та захисниць України, Героїв УПА, відважних лицарів Козаччини.

??Священник о.Степан Жукровський відправив молебень за Героями, які загинули, захищаючи Україну.

??Вітаючи громаду секретар виконавчого комітету Богдан Глова поінформував про делегацію на чолі з Кресненським селищним головою, яка перебуває в Польщі, де заплановано відвідати могили наших українців.

??У своєму виступі Богдан Глова зазначив, що день 14 жовтня приурочений багатьом подіям. Перш за все це Свято Покрови, яке знаменне подією, коли Богородиця захистила мешканців Константинополя своєю Покровою. Цей день Запоріжські козаки вважали своїм, оскільки Богородицю вважали своєю захисницею. З 2014 року згідно указу Президента відзначаємо День захисника і захисниць України. Проте, уже не один рік ми в цей день молимось на могилах Борців за Волю України, могилі останнього головнокомандувача УПА Василя Кука, оскільки ця дата є символічною щодо заснування легендарної Української Повстанської Армії. З самого початку на Волині в 1941 році Тарасом Бульбою-Боровцем утворювались загони української самооборони. Та після невдалого відновлення Української державності у Львові в самім лігві німецької окупації 30 червня 1941 року, після чого фашисти заарештували Степана Бандеру та Ярослава Стецька та багатьох оунівців і відправили їх в табір Заксенгаузен, Організація Українських Націоналістів вирішила масштабно підійти до створення Української Повстанської Армії, і УПА уже за короткий час налічувала біля 40 тис. чол. Як зауважив історик за освітою Богдан Глова, німці у своїх листівках писали, що УПА працює на Москву, а в радянських листівках зазначалось, що на фашистів. Насправді УПА боролась на два фронти, як проти фашистів, так і проти загонів НКВД. До прикладу, упівці у 1943 році розгромили німецьку тюрму в Ковелі та звільнили в’язнів. На наших теренах у 1944 році діяла сотня Малинового, яка налічувала біля 160 чоловік, куди входили хлопці з Красного, Андріївки та інших сіл. Відомий бій УПА з фашистами в околицях села Богданівка, де сотня Малинового розбила фашистський загін.

Гітлер видав спеціальний наказ для знищення УПА і для цієї місії надіслав в Україну генерала Еріха фон дем Баха. Нищив упівців і кат України Еріх Кох, якого прислали на заміну Розенбергу.

??Виступаючий зауважив, що останнім часом чимало згадують «Бабин Яр» де масово розстріляли євреїв. Але не усі згадують, що у «Бабиному Яру» було розстріляно 621-го оунівця.

??Богдан Володимирович наголосив, що після загибелі Романа Шухевича у 1950 році Українську Повстанську Армію очолив наш відомий земляк, генерал-хорунжий Василь Кук, який помер у 2007-му році 9-го вересня, на могилі якого у Красному громада молиться за його упокій та вшановує відомого борця.

??Останній бій УПА зафіксований у 1960 році на Тернопільщині біля хутора Лози, де півтисячі кагебістів намагались схопити трьох упівців, але живими взяти їх не змогли.

??Закінчуючи свій виступ, Богдан Глова нагадав про те, що сьогодні на тридцятому році Незалежності України наші хлопці продовжують гинути за її Незалежність. І ми сьогодні добре знаємо хто наш ворог. То ж Слава усім, хто в різний час боровся за Україну, гинув за неї і на даний час продовжує захищати нашу державу на її східних теренах!

??Під час заходу були присутні ветерани АТО/ООС, освітяни, працівники селищної ради, представники релігійних громад, пластуни та громадськість.

??Звучали патріотичні пісні у виконанні тріо "Красняночки", Олени Сілковської, Тетяни Турчиняк та Назарія Кузьми.

??Присутні поклали квіти та спільно хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх полеглих за незалежність держави.

??Завершився захід виконанням пісні "Боже великий, єдиний..."

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь