A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Оптимізація двох навчальних закладів освіти – шлях до якісної освіти

Дата: 29.06.2021 18:52
Кількість переглядів: 883

Фото без опису??Сьогодні, 29 червня 2021 року, на IX сесія Красненської селищної ради, після проведення всіх громадських слухань, було прийнято рішення про оптимізацію оптимізацію мережі закладів освіти Скнилівського ЗЗСО І-ІІ ступенів (25 учнів) та Безбродівської ЗОНІ І ступеня (8 учнів).

??На сьогодні чимало жителів цих сіл вбачають проблему діяльності навчального закладів, які пропонується оптимізувати, тільки в умисних намірах влади закрити школу через відсутність належної кількості учнів, тобто, наповнюваності, а також через великі витрати на його утримання. А тому і вирішення проблеми вбачають тільки в тому, щоб «відстояти» школу, лише б школа працювала, а в іншому випадку, на їх переконання, немає школи – немає села.

??Але основна проблема не в тому, що на сьогодні пропоновані для оптимізації школи не відповідають вимогам щодо наповнюваності. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена, виключно, на заробітну плату педагогічних працівників.

??Тому розвиток освітньої системи потребує якісно-нових змін. Адже хороша освіта – це не лише, коли школа поруч, а ще – кваліфікований, авторитетний вчитель, кабінети із новітнім комп’ютерним забезпеченням, сучасні харчоблоки, вбиральні тощо.

??Після проведення громадських обговорень виникла потреба в оптимізації двох шкіл: у селах Безброди та Скнилів.Фото без опису

??У Безбродівській ЗОНІ І ступеня навчається лише 8 учнів, вартість утримання одного учня становить 41 000 грн. на рік. В першому класі 2 учні, в другому класі – 3 учні, в третьому класі 2 учні в четвертому класі – 1 учень, тобто один клас комплект. Щоб Безбродівський заклад освіти відповідав вимогам по наповнюваності класів, загальна кількість учнів у школі повинна становити не менше 25 учнів.

??Напередодні сесії до громади на громадські слухання приїздило керівництво селищної ради, де вісім годин (!) мали розмову з батьками, директором школи та активними мешканцями. Однак люди не захотіли слухати жодні аргументи, хоча деяких мешканців діти вже давно навчаються у Куткірській школі.

??У самому приміщенні Безбродівської школи планують розмістити народний дім, створити кімнату для розвитку дітей та духовного відродження.

??З розумінням про якісну освіту поставились у селі Скнилів. Там у місцевому закладі освіти навчається 25 учнів, вартість утримання одного учня 60 100 грн. В першому класі- 4 учні, в другому класі – 4 учні, в третьому класі – 4 учні, в 4 класі – 2 учні, тобто два класи комплекти, в п’ятому класі- 2 учні, в шостому класі – 5 учнів, в сьомому класі – 2 учні, у восьмому класі – 3, в дев’ятому класі – 0 учнів. На сьогодні, щоб Скнилівський заклад освіти відповідав вимогам по наповнюваності класів, загальна кількість учнів у школі повинна становити не менше 45 учнів.

??В дійсності кошти, що витрачаються на утримання вказаних закладів освіти можна спрямувати на придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів у ті школи, де використання їх буде ефективним, або ж витратити їх на ремонт доріг сіл де оптимізуються заклади освіти, облаштування вуличного освітлення, провести заходи з благоустрою. Та втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

??Завдання школи насамперед – давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентності.

?«Оптимізація носить швидше позитивний, ніж негативний характер, оскільки діти навчатимуться в комфортному середовищі, - зауважила під час сесії директорка Красненського опорного закладу загальної середньої освіти №1 Ірина Чиж. – Окрім того, маємо можливість отримати шкільний автобус для громади, адже змінився адміністративно-територіальний устрій, і змінилося матеріальне забезпечення, як у кожній громаді, так і у кожній школі. І в цьому випадку оптимізація, реорганізація дає можливість отримати шкільний автобус. Ми повинні мислити трішки наперед, на перспективу. Думати про школярів, як вони в майбутньому вчитимуться, яку базу матимуть, щоб підготуватися до ЗНО».

Після обговорень депутати більшістю голосів прийняли рішення про оптимізацію двох навчальних закладів освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь