A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Форми, причини і наслідки домашнього насильства, а також відповідальність за його вчинення

Дата: 21.01.2022 19:44
Кількість переглядів: 506

Буський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультує про форми, причини і наслідки домашнього насильства, а також відповідальність за його вчинення

Насильство в сім’ї – важлива соціальна проблема. Тому в цій консультації, детальніше розповімо про існуючи форми, причини та наслідки домашнього насильства, а також відповідальності за його вчинення.

7 січня 2018 року набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Домашнє насильство може бути присутнім в усіх соціальних групах. Зазнавати його можуть як чоловіки, так і жінки, діти, а також представники різних вікових груп. Але частіше це люди, які не можуть себе захистити, залежать (будь-яким чином) від інших членів сім’ї.

Відповідно до статті 1 Закону України розкрито зміст поняття домашнє насильство  - це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Домашнє насильство не лише багатогранне за своєю природою, але часом набуває ще й незвичних форм:

  • Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру;

  • Психологічне насильство -  форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи;

  • Сексуальне насильство - форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

  • Економічне насильство - форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

    Український інститут майбутнього спільно з Нью Імідж Груп провели цього року соціологічне дослідження щодо масштабів домашнього насильства в Україні. 

Серед причин домашнього насильства у соціологічному дослідженні є: зловживання алкогольними напоями, відсутність власного житла у кривдників та неможливість їх неконфліктного проживання в спільному приміщенні зі своїми родичами, сварки на побутовому ґрунті.

Статистика свідчить, що більшість громадян основними причинами домашнього насильства вважають дві причини – вживання алкоголю (79%) та вживання наркотичних речовин (68%). На думку респондентів, вони найчастіше займають перше та друге місце в списку причин домашнього насильства

Також серед причин домашнього насильства респонденти виокремили мовчання постраждалих, психологічну залежність від кривдника, фінансову залежність від кривдника, можливість уникнути покарання, стрес на роботі, традиції, стереотипи, звичність цього явища.

Відтак насильство має наслідки, такі явища, як почуття страху, ізоляції, гніву, провини й сорому, відчуття зради. Жертва може брати відповідальність за ситуацію насильства на себе. А також депресія, тривога, порушення сну, низька самооцінка,почуття власної «зіпсованості», тобто негативний образ тіла через пережите почуття провини (особливо в разі тілесних ушкоджень, фізичного болю, соматичних захворювань), чуттєва дисоціація, соціальна ізоляція, проблеми у взаєминах, саморуйнівна поведінка, наприклад уживання психоактивних речовин або спроби самогубства, проблеми в сексуальній сфері, почуття гніву, провини або розгубленості або / і панічні атаки.

В Україні домашнє насильство підпадає як під адміністративну, так і кримінальну відповідальність:

  • За перший випадок домашнього насильства передбачене адміністративне покарання:  штраф (170-340 грн.), громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

  • Повторне вчинення домашнього насильства впродовж року карається штрафом          (340-380 грн), громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин, або адміністративним арештом на строк до п’ятнадцяти діб.

Стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення.

До кримінальної відповідальності можуть притягнути, якщо кривдник не виправився після двох адміністративних стягнень і  знову вчиняє домашнє насильство. Тоді порушнику загрожують громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Поряд з притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності до особи, яка вчинила домашнє насильство, можливе застосування також заходів цивільно-правової відповідальності, які полягають в необхідності відшкодування потерпілому завданої моральної та матеріальної шкоди.

Якщо ви постраждали від домашнього насилля, і вам потрібен захист або представництво інтересів в суді, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги 

Анастасія Бахишієва


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь