A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Спалювання пластику та листя - небезпека для здоров'я людини та велика шкода довкіллю!

Дата: 22.03.2022 10:10
Кількість переглядів: 1404

Фото без описуУ такий складний час, в умовах воєнного стану свідомо нищити свою землю спалюючи суху траву- це злочин.


??З настанням перших теплих днів люди починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Куди подіти опале листя, суху рослинність та гілля? Більшість продовжує вирішувати питання традиційним методом – спалюванням, не знаючи, які наслідки це може понести за собою. В такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.
?Шкода від спалювання листя і сухої трави дуже велика. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастин диму. Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути – ОКСИДИ АЗОТУ, СІРКИ, ФЕНОЛИ, не кажучи вже про сполуки СВИНЦЮ, РТУТІ і інших важких металів. Спалювання пакетів та пластикової тари нічого, окрім шкоди, не приносить. Температура вогнища недостатньо висока для повного згорання пластику. Щільний чорний дим від його горіння містить канцерогенну речовину – ПОЛІАРОМАТИЧНИЙ ВУГЛЕВОДЕНЬ. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється БЕНЗОПІРЕН, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються ДІОКСИНИ – одні з найотруйніших для людини речовин. Діоксин відомий своїм величезним токсичним ефектом практично на усі органи людини.

??На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Гума, згораючи в кострищі, виділяє канцерогенні сполуки, сажу і ОКСИДИ СІРКИ, що викликають респіраторні захворювання. При горінні нейлону, поролону, багатьох синтетичних тканин і покриттів виділяються ЦИАНІДИ (солі синильної кислоти). А ПВХ-пластик (обрізки лінолеуму, кришки від пластикових пляшок, замінник шкіри, клейонка, ізоляція кабелю, іграшки, старі фломастери та ін.) при горінні виділяють не менше 75 високотоксичних речовин.

??Мешканці Красненської ТГ припускаються великої помилки, спалюючи залишки рослинності на полях і городах. І справа не лише в токсичності диму. Вогнища на полях і городах призводять до погіршення місця існування тварин та птахів.

??Слід окремо відзначити, що діє заборона на прибирання та спалювання листя та рослинних залишків на зелених зонах. В дикій природі усе передбачено так, щоб трава, кущі росли після зими самі, без пожеж відновлювалась. У нашому кліматі трава перегниває за зиму і не є перешкодою для молодої порості, а з часом перегнивають і гілки. Ефект швидшого росту трави в результаті випалювання є ілюзорним. Суха трава просто приховує спочатку молоді зелені пагони, і невипалені ділянки здаються сірими. Тоді як на почорнілих випалених ділянках зелена трава добре помітна. Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.

??При спалюванні листя та рослинних залишків на зелених зонах від вогню знищуються ґрунтові мікроорганізми, що забезпечують багато корисних властивостей ґрунту. В результаті таких дій відбувається знищення ґрунтового гумусу, порушення структури ґрунту і зниження родючості.

????В Україні низкою чинних законодавчо-нормативних актів заборонено спалювання листя і побутових відходів, а саме: ст. 50 Конституції України, ст. 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

??Згідно з правилами благоустрою території громади КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО спалювати промислові відходи, сміття, листя, пластик, обрізані гілки дерев на вулицях, площах, скверах, квітниках, у дворах підприємств, установ, організацій і приватного домоволодіння, а також в контейнерах.

??????Шановні мешканці Красненської ТГ та всі небайдужі люди! Не даваймо себе труїти! Не будьте байдужими як до довкілля, так і до власного здоров’я. Будьте господарями своєї рідної землі! Бережіть своє майно та природу! Не забувайте – щоразу, коли бачите спалювання листя, трави чи побутових відходів – повідомляйте відповідні служби. У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомляйте про загоряння за телефоном “101”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь