Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

У селі Сторонибаби відбулися Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Владика Михаїл Колтун

Дата: 23.07.2023 17:35
Кількість переглядів: 93

Фото без описуСьогодні у церкві Введення у храм Пресвятої Богородиці у селі Сторонибаби було дуже людно. Тут зустрічали Преосвященого Владику Михаїла Колтуна Єпарха Сокальсько-Жовківського. Його щиро вітали настоятель храму о.Олег Макар, священослужителі УГКЦ на парафії, жителі села та гості свята, які зібрались у цей день чисельною громадою.

Далі у храмі відбулась Архієрейська Літургія, яку очолив Владика Михаїл Колтун. Присутні молились за мир в Україні, просили зцілення від недуг та розради в печалі.

Фото без описуПісля проведення Служби з вітальними словами до духовенства звернувся секретар виконавчого комітету селищної ради Богдан Глова. Він вручив від Красненської селищної ради за підписом селищного голови Романа Фурди нагороди - грамоти Владиці Михаїлу з нагоди 30-річчя єпископської хіротонії та архиєрейського служіння в повіреній Йому єпархії та настоятелю церкви отцю Олегу Макару з нагоди 30-ліття священства.

Фото без описуБогдан Глова наголосив на допомозі, яку надавала Сокальсько-Жовківська єпархія Красненській територіальній громаді, зокрема після початку широкомасштабного вторгнення, коли багато людей зі Сходу та Півдня України тікаючи від війни опинились у Красненській громаді, саме ця єпархія, за сприяння Владики Михаїла, надала чимало продуктових наборів для внутрішньо-переміщених осіб Красненської ТГ.

Було також згадано і бійця Андрія Пастернака, якого в цей день хоронили в с.Задвір’я, а також наголошено, що потрібно молитись за те, щоб більше не було загиблих українських воїнів, які боронять нашу державу і цей похорон був останнім. Усі присутні у храмі священики молились за Україну.

Від громади села отець Олег передав Владиці вишиту мешканцями громади сорочку.

Зазначимо, що Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці у селі Сторонибаби побудована у 1890 році за кошти меценатів Казимира та Марії Обертинських. Споруджена церква із цегли і каменю у вигляді хреста, три купольна. Церковний розпис зроблений у 1899році невідомим художником. В храмі є два бічні престоли, з посвятою святому отцю Миколаю та Введення в храм Пречистої Діви Марії.

Першим священиком був о.Карп Вінтоняк, який обслуговував парафію до 1912 року. З 1912 по 1921рік парафією опікувались о.Григорій Амчук, о.Василь Гецько, о.Євген Чубатий. З 1921 по 1939 роки правив о.Вільгельм Белкот. З 1939 по 1941 рік о.Іван Палій. В 1942 році на парфію приступив о.Володимир Ваньо. У 1946 році з приходом радянської влади отця Володимири змусили перейти в лоно церкви Московського патріархату і церква завдяки цьому залишилась діючою. Обслуговував парафію о.Володимир до 1960 року. Його наступниками були отці Володимир Ступінський,о.Іван Качмар. З виходом із підпілля Української греко-католицької церкви у 1989 році громада села Сторонибаби реєструє греко-католицьку церкву і її наставником стає о.Михайло Гуньовський, який перебуває тут до 1993 року.

У 1993 році парафію ввірено нововисвяченому священику о.Олегу Макару, який до цього часу, уже 30 років опікується парафією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь