Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

В Красненській ТГ відзначили 105- річницю створення ЗУНР

Дата: 01.11.2023 16:12
Кількість переглядів: 170

Фото без описуЗ метою вшанування вояків Української Галицької Армії, які упродовж 1918-1919 років віддали життя за Українську Державу у селищі Красне біля пам'ятника летунам Української Галицької Армії відбувся віче-реквієм.

Участь у заході взяли секретар виконавчого комітету Богдан Глова, секретар ради Світлана Дідух, працівники ради, настоятелі місцевих храмів, громадськість селища, освітяни, працівники культури та пластуни Станиці Красне НСОУ.

Громада спільно з настоятелями місцевих храмів о.Володимиром Целенем, о.Степаном Жукровським та о.Юрієм Толочним помолилась за усіх загиблих захисників України.

Звертаючись до учасників заходу, секретар виконавчого комітету Богдан Глова акцентував увагу на історичній значимості подій, які відбулися в ніч на 1 листопада 1918 року та стали яскравим свідченням рішучості українців на шляху до створення незалежної соборної України.

У своєму виступі секретар виконкому Богдан Глова зазначив, що українці багато століть прагнули отримати свою державу. І ось такий черговий шанс дав 1918 рік. Після першої світової війни, коли розпочався розпад Австро-Угорської імперії, 9 лютого 1918 року був підписаний Брестський договір, де у таємному додатку, завдяки впливу українців, фігурував «Український край». Але скористався Євген Петрушевич саме маніфестом від 16 жовтня 1918 року згідно якого цісар дозволив народам імперії творити свої власні державні організми. Одразу через два дні після цього маніфесту у Львові була скликана українська конференція, де були присутні депутати, громадські діячі, представники політичних партій, інтелігенція і просто відомі українці. На цій конференції була створена Українська Національна Рада, яка офіційно представляла український народ. І вже наступного дня 19 жовтня ця Рада проголосила Українську державу на чолі з Президентом Євгеном Петрушевичем.

Проте, як наголосив історик за освітою Богдан Глова, поляки з намісником цісаря у Львові не хотіли поступитись та визнати Українську державність, тому в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 2018 року полковник Дмитро Вітовський розпочав повстання, внаслідок якого українці взяли під контроль Львів, а 13 листопада 1918 року була прийнята Конституція, яка офіційно закріпила назву ЗУНР. Молода держава охоплювала Галичину, Буковину та Закарпаття. Розпочали з мовної, земельної та судової реформ. Парламент налічував 226 депутатів. Українську владу допомагав встановлювати і депутат парламенту ЗУНРу батько Степана Бандери Андрій Бандера.

Розповів Богдан Глова і про утворення летунської авіації Української галицької армії ЗУНРу, центральна база якої була зосереджена в Красному. Очолив авіаційний відділ поручник УСС Петро Франко (син відомого Каменяра Івана Франка). Літаки, які були зібрані з різних територій, злітали саме з Красненського аеродрому. З 80 літаків нормальних було 20. Коли приїхав німецький інструктор, то був дуже здивований. Казав, що німці на таких би не літали, але українці на тих літаках не просто літали, а ще й воювали. У Красному навіть появився вислів «Злітати на сіні». Тобто, коли не було шин та камер на колеса, то плели зі сіна тугі косички, намотували на колеса і так злітали.

Та нажаль з усіх сторін молода держава була оточена ворогами. На сторону ЗУНР стала Швеція, але країни Антанти вважали вигіднішим визнати Польщу, зокрема Польщі активно допомагала Франція. Тому ЗУНР, не дивлячись на 125-ти тисячну Українську галицьку армію (УГА) почала відступати. Спочатку до Тернополя, потім до Станіслава де було прийнято рішення об’єднатися з УНР. Але не допомогла навіть злука ЗУНР та УНР 22 січня 2018 року.

25 червня 1919 року найвища рада Антанти побоялась наступу більшовиків і погодилась на окупацію Польщею Галичини, а 8 грудня 1919 року юридично затвердила Польську окупацію.

12 листопада 1919 року відбулась остання спільна нарада ЗУНР та УНР, після чого уряд ЗУНР перейшов в еміграцію.

А в результаті Варшавського договору між Росією та Польщею 12 жовтня 1920р., західноукраїнські землі по р. Збруч остаточно перейшли до Польщі. І в подальшому з 1922 року після формування радянського союзу, куди насильно ввели українські землі під назвою УРСР, українці на десятки років втратили можливість мати свою державу.

Підсумовуючи свій виступ, Богдан Глова зазначив, що потрібно пам’ятати цих людей, які і тоді на початку ХХ століття, і тепер на Сході України захищають Незалежність своєї держави України.

Надалі хор працівників культури "Галичаночка" (кер.О.Приставська) виступили з літературно-музичними композиціями.

Ведучими заходу були директор КЗ "Центр культури і дозвілля" Оксана Кушинська та методист Альбіна Антонишин.

Також біля пам’ятника Борцям за волю України представники духовеності, місцевої влади та громадськості помолились за Україну.

Місцеві настоятелі також здійснили чин освячення пам'ятного хреста, який встановлений на місці поховання загиблих у Другій Світовій війні.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь