Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Україна та її новітні Герої: у Красненській ТГ відзначили День Соборності України

Дата: 22.01.2024 17:32
Кількість переглядів: 98

Фото без описуВ історії кожної нації є дати, згадка про які змушує в єдиному пориві битися мільйони сердець цілого народу. Одним з таких свят для України є відзначення Дня Соборності. 105 років тому, 22 січня 1919 року, відбувся акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Як і багато поколінь наших предків, ми продовжуємо споконвічну боротьбу за право жити у вільній та соборній країні. І віримо, що територіальна цілісність України, за яку віддали життя наші Герої, залишилися непорушною.

З нагоди відзначення Дня Соборності України сьогодні у приміщенні Красненського ОЗЗСО №1 представники духовенства, селищної ради, родин захисників, педагоги, вшанували пам’ять загиблих Героїв з Красненської громади.

Захід «Україна та її новітні Герої» розпочався з молебня всечесних отців громади. Учасники заходу спільно виконали Гімн України та вшанували пам’ять загиблих Героїв хвилиною мовчання.

Ведучі заходу Оксана Кушинська та Альбіна Антонишин розповіли історію об’єднання в одну державу, зазначаючи, що саме єдність народу – важлива національна цінність, що допомагає протистояти агресору.

У вступному слові селищний голова Роман Фурда наголосив, що проголошення незалежності Української Народної Республіки і Акта Злуки українських земель 105 років тому довели прагнення розділених територіальними кордонами українців до єдності свого народу. У часи, коли ми продовжуємо боротьбу за незалежність, соборність – це цінність, яка спростовує тези рашистської пропаганди про розділеність нашої держави. Сьогодні російська федерація знову прагне знищити українську державність і окупувати нашу землю. Тож так важливо залишатися об’єднаними в боротьбі проти ворога.

Для присутніх проникливі пісні пролунали у виконанні гурту «Красняночки» (кер.О.Приставська) та дуету Оксани Кушинської та Альбіни Антонишин.

Власними віршами поділилась педагог-поетеса Валентина Лотоцька.

Далі ведучі заходу зачитали рішення виконавчого комітету Красненської селищної ради від 27.12.2023 року №752 «Про нагородження відзнакою Красненської селищної ради «ПОЧЕСНИЙ ЗАХИСНИК УКРАЇНИ З КРАСНЕНСЬКОЇ ГРОМАДИ» (посмертно).

Селищний голова Роман Фурда вручив відповідні відзнаки понад 30 родинам загиблих бійців з Красненської ТГ.

До речі, сама форма відзнаки складається з двох частин, а саме цупкої стрічки на якій прикріплена округла металева основа. На стрічці вертикально з обох сторін зображено смуги темно-червоного та чорного кольорів (кров та земля), що символізує криваву боротьбу за Незалежність України впродовж поколінь та зокрема асоціюється зі стягом Української Повстанської Армії (УПА), яка боролась за створення Української держави на початку ХХ ст. По центрі стрічки зображена смуга синьо-жовтого кольору, яка переходить у синьо-жовту карту України (що зображена на металевій основі) і символізує Українську державу, за яку ішла важка боротьба, що нарешті увінчалась проголошенням України. Дана смуга вужча, оскільки символізує, що у столітній боротьбі надзвичайно важко пробивались паростки української державності і нарешті ця боротьба досягла успіху (перехід у синьо-жовту карту України). На металевій основі, як уже згадано, зображена карта України у синьо-жовтих кольорах, що символізує створену Українську державу, за яку боролись наші пращури та за Незалежність і територіальну цілісність якої загинули наші бійці сучасності в російсько-українській війні. Меч і щит уособлює непереможне українське військо, яке стало на захист України, а тризуб на щиті символ державності та герб України. Співзвучний відомий вислів – «зі щитом або на щиті». Дані символи виконані в об’ємному вигляді. Нижче карти України з права (біля Криму) вказана дата початку анексії росією українських територій (порушення територіальної цілісності України), а зліва дата широкомасштабного вторгнення росії на Україну. Розміщення таких дат нижче карти України символізує те, що після проголошення Української державності, Україна мирно жила та розвивалась як Незалежна суверенна держава, але потім росія порушила територіальну цілісність України розпочавши уже не приховану війну та захопивши частину територій суверенної держави. Ці дати нагадують нам про це вторгнення рашистів символічно натякаючи на те, що Українська держава завжди повинна бути готовою до таких подій з боку нашого північно-східного сусіда. До прикладу, з метою нагадування про вторгнення фашистів, на післявоєнних нагородах у країнах Європи зображали дату початку другої світової війни. На краях металевої основи зображені гострі брили просякнуті тріщинами, що символізують російську агресію, але тріщини на цих брилах символізують повернення Україною своїх територій та знищення російської армії. З протилежної сторони залізної основи відзнаки зображено напис «ПОЧЕСНИЙ ЗАХИСНИК УКРАЇНИ З КРАСНЕНСЬКОЇ ГРОМАДИ».

Ця відзнака, якою відзначаємо захисників, що захищали свій народ, боролись та віддали свої життя за незалежність та територіальну цілісність України, є найвищою нагородою Красненської селищної ради.

Для кожного військового нагорода є найвищою оцінкою їхньої мужності. На жаль, цю нагороду ми передали посмертно. Але пам’ять про наших Героїв має жити вічно. Адже ми всі повинні пам’ятати про те, якої ціною здобувається наша перемога. Щоб ці герої сьогодення жили серед нас вічно, тому що завдяки їм ми будемо жити в мирній вільній країні.

Дякуємо родинам захисників, які взяли участь у заході, спільно ми вшанували пам’ять загиблих Героїв, які залишаться в серцях українського народу.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

+30


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь