Протруєння насіння навесні
Весняні погодні умови є сприятливими для польових робіт. Уже проведено підживлення добривами озимих зернових культур і на часі подбати про посівний матеріал ярих зернових.
Отримання високих і якісних врожаїв зернових культур залежить від застосування оптимальних систем захисту рослин від шкідливих організмів. Найпершим і найважливішим етапом цього процесу є протруєння насіння.
У зв'язку з несприятливими погодніми умовами, насіннєвий матеріал стає джерелом інфекції. Виключно через насіння відбувається зараження рослин летючою сажкою. Фузаріози і гельмінтоспоріози зернових поширюються як через насіння, так і через грунт. Строки сівби впливають на поширення хвороб і розмноження шкідників. Рання сівба сприяє ураженню рослин борошнистою росою, сніговою пліснявою, вірусними хворобами, пошкодженню сходів злаковими попелицями, мухами, а пізня сівба — інтенсивнішому ураженню сажковими хворобами. Такі шкідливі організми як гриби, віруси, бактерії, шкідники можуть впливати на ріст і розвиток молодих рослин. Наслідком ураження є зниження житттєздатності та енергії проростання насіння, кореневі гнилі, затримка росту і розвитку. Саме тому передумовою отримання високих врожаїв є протруєння насіння. Ефективність протруєння залежить від підготовки самого посівного матеріалу. Він повинен бути чистим за сортовим складом, мати високу енергію проростання та польову схожість.
Протруювати насіння можна як завчасно, так і безпосередньо перед сівбою, дотримуючись вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами. Правильний вибір препарату дає хороший ефект протруєння. Сучасні протруйники забезпечують надійний захист рослин від поверхневої насіннєвої інфекції (тверда сажка пшениці), та внутрішньої інфекції (летюча сажка пшениці та ячменю). До таких препаратів відносять: Максим Стар 025 FS,т.к.с., Ламардор 400 FS,т.н., Вітавакс 200 FF,в.с.к., Скарлет,м.е., Кінто Дуо к.с., Іншур Перформ т.к.с., Вінцит Форте SC,к.с., та інші.
Отже, протруєння насіння — обов'язковий технологічний процес при вирощуванні сільськогосподарських культур, який дає можливість захистити насіння від поверхневої і внутрішньої інфекції.
Оксана ЗАБУЖНА, державний фітосанітарний інспектор
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області