Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

У селищі Красне урочисто відзначили День Конституції України

Дата: 28.06.2024 21:00
Кількість переглядів: 69

Фото без описуЄ дати, які укріплюють націю, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їхнього числа, безумовно належить День Конституції України – свято волі, миру і доброї злагоди всіх громадян на основі закону і справедливості.

Сьогодні, біля пам'ятника Борцям за Волю України відбулося народне віче, присвячене Дню Конституції України.

Фото без описуМісцеві священослужителі Юрій Толочний та Степан Жукровський провели молебень за мир в Україні та спільно з громадою помолилися.

На початку за традицією, присутні у хвилині мовчання, схилили голови, вшановуючи полеглих воїнів і мирне населення; спільно виконали Гімн України.

Представники селищної ради та громадськості поклали квіти до пам'ятника Борцям за волю України.

Фото без описуОтець Юрій Толочний зазначив, що був непростий процес ухвалення Конституції України; закріплення в ній демократичного шляху та повного відступу радянського минулого; про те, що найвищою соціальною цінністю є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека. Ось за ці людські цінності йде нині війна з росією – брехливою, цинічною, жорстокою, тоталітарною державою. Слова отця підтримав інший отець Степан Жукровський, який побажав українцям найшвидшої перемоги та мирного неба.

Фото без описуЗ вітальним словом звернувся до присутніх секретар виконавчого комітету Богдан Глова. Він наголосив, що Конституцію України було прийнято 28 червня 28 років тому. Весь день та всю ніч тривало безперервне засідання Верховної Ради України і прийняли Конституцію рано о 9:20 на 5-й рік Незалежності України і це найпізніше з поміж республік соцтабору СРСР. Опір чинили комуністи. Не хотіли герба у формі тризуба та українського прапора. Хотіли російську другою державною. Михайло Сирота, який з трибуни представляв проєкт Конституції казав, що були моменти коли усе висіло на волосині. Правда комуністи виторгували Автономну Республіку Крим і відповідно було затверджено і українську символіку і єдину державну мову.

Богдан Глова, історик за освітою, зазначив, що коріння української Конституції сягають Київської Русі. Ще у ХІ ст. Ярослав Мудрий створив прогресивний, на той час, збірник прав на території Київської Русі – «Руську Правду», у якій вже тоді захищалось право на життя, здоров’я, майно. Як зауважив виступаючий, москви тоді ще не існувало. Перша згадка про москву з’явиться щойно в наступному столітті.

Також виступаючий нагадав, що як документ в українців з’явилася перша в світі Конституція, як її називають Конституція Пилипа Орлика. І це на 77 років швидше аніж Конституція США. Та є нюанс. США уже мали свою незалежну державу. Богдан Глова припустив, що якби українці разом зі шведами перемогли тоді у полтавській битві, то мабуть мали б вже свою державу. Правда, щоб цей документ таки мав більшу вагу, його затвердив король Швеції Карл ХІІ.

Окрім цього зазначено, що на початку ХХ ст. коли українці також активно боролись за утвердження своєї держави, 29 квітня 1918 року прийнята Конституція УНР – Статут про держустрій, але в останній день існування Центральної ради. За цим документом Україна була парламентською республікою.

Не відставали і ЗУНР від цього процесу, яка 13 листопада 1918 року прийняла свою Конституцію – Тимчасовий основний закон про державну самостійність. Цей документ був досить прогресивним, зокрема виділені широкі права особистості. Демократичні виборчі норми, зокрема право бути обраним на виборчому окрузі (один депутат від округу), кандидат в президенти мав зібрати 10000 підписів. Затверджено 226 депутатів. Та й ця держава припинила своє існування, проіснувавши менше року.

За радянського союзу було чотири конституції УРСР. Правда усім керувала компартія. Цікаво, що, до прикладу, у конституції УРСР 1929 року була стаття 2, яка передбачала вільний вихід України зі складу СРСР. Та ця стаття була бутафорією, оскільки звісно тоді ніхто б в москві ніякий вихід України зі складу радянського союзу не дозволив.

Богдан Глова також наголосив, що проблема сучасної української Конституції в тому, що у Верховній Раді постійно дискутують над тим, зменшити чи збільшити повноваження Президента України, залежно від політичної кон’юнктури. Наприклад Вікторові Ющенку у свій час урізали повноваження, а у 2010 році Януковичу навпаки збільшили, фактично відновивши редакцію 1996 року. А у 2014 році знову розпочались дискусії щодо змін до Конституції з цього приводу.

Проте, підсумовуючи свій виступ, Богдан Володимирович зазначив, що Конституція – це той документ, який узаконює незалежну державу, її територію. Тож пам’ятаймо усіх, хто в різні часи боровся за Україну та надалі продовжує боротись за її територіальну цілісність та Незалежність в російсько – українській війні.

Фото без описуДалі музичні композиції пролунали у виконанні Олі-Вікторії Леськів та Альбіни Антонишин.

Ведучою заходу була в.о.методиста КЗ "Центр культури і дозвілля" Красненської селищної ради Альбіна Антонишин.

Ми з глибокою повагою ставимося до усіх, хто боронить Україну від ворога; із болем і сумом, згадуємо загиблих воїнів, хто на олтар свободи і перемоги поклав своє життя.

Пам’ятаймо, у яких муках народжується правда та свобода!

Слава Україні!

Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь