A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Буський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультує Роз’яснення окремих нововведень щодо державних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та як отримати цей статус.

Дата: 05.04.2022 19:54
Кількість переглядів: 426

Фото без опису??Одне з найактуальніших питань для країни – питання внутрішньо переміщених осіб, захист їхніх прав і необхідність допомоги в умовах воєнного стану, адже дуже часто це люди, що залишилися без даху над головою і не мають необхідних засобів для існування.

Внутрішньо переміщеними особами є люди, які через воєнні дії змушені покинути своє постійне місце проживання в межах України.

??Зокрема, це стосується осіб, які перемістились з регіонів, де ведуться активні бойові дії, визначених Урядом, зокрема розпорядженням КМУ від 06.03.2022 р. № 204: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська області, м.Київ, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області). Також треба взяти до уваги нове регулювання – зміни за постановою КМУ від 20.03.2022 №332, що як критерій (доказ) визначення місця проживання використовуються місце сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

??Як отримати довідку внутрішньо переміщеної особи?

?Відтепер ті громадяни України, що вимушено залишили свої домівки через бойові дії, можуть отримати довідку, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік ВПО.

??Особа не стає автоматично ВПО з переїздом до іншого населеного пункту.

??Щоб отримати статус ВПО, такій особі потрібно звернутися із письмовою заявою до одного з органів, а саме:

?Центр надання адміністративних послуг;

?органи соціального захисту населення;

?виконавчі органи міських, селищних та сільських рад територіальних громад.

??Подати заявку через веб-портал Дія, підписавши Дія.Підпис. Потім інформація вноситься до Єдиної інформаційної бази про внутрішньо переміщених осіб. Строк видачі довідки до 15 днів, якщо місце реєстрації не збігається з місцем проживання, а якщо збігається, то довідка видається у день звернення.

??Довідка ВПО є безкоштовною. Після отримання такої довідки потрібно звернутися до визначених органів для отримання щомісячної грошової допомоги ВПО. Виплата допомоги здійснюється на банківський рахунок, який отримувач вказав у заяві на допомогу.

??Детальніше про грошову допомогу:

?для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 грн.

?для інших осіб – 2000 грн.

??На період воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування ВПО можуть отримувати щомісячну допомогу на проживання від держави.

??Допомогу виплачуватимуть за повний місяць, незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Кошти можна отримати на рахунок будь-якого банку.

??На яку правову допомогу можуть розраховувати ВПО?

?Відповідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб та складенні документів процесуального характеру.

??Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво інтересів, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

??Більш детальну інформацію можна отримати за адресою: Львівська обл., м. Буськ, вул. Петрушевича, 8 або за телефоном: (0264) 2-11-12


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь