A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Громадські слухання дали старт зникненню останніх 5 радянських назв вулиць у смт.Красне

Дата: 22.07.2022 15:05
Кількість переглядів: 619

Фото без описуНа виконання законів України щодо декомунізації, Зокрема Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», беручи до уваги звернення громадськості, враховуючи збройну агресію росії щодо України, позицію Львівської обласної військової адміністрації та обласної ради, сьогодні 22 липня в приміщенні Красненської селищної ради під головуванням секретаря селищної ради Світлани Дідух відбулось громадське слухання щодо перейменування вулиць в смт.Красне.

??Сьогодні обговорювалось перейменування п’яти вулиць, назви яких уособлювали радянське минуле, пов’язане з державою окупантом росією, а саме: вулиця 50-річчя Воз’єднання, вул.Гагаріна, вул.Засядька, вул.С.Тудора та вул.Попова.

??На запитання присутніх жителів Красного про те, чи будуть дійсні документи на право приватної власності на нерухоме майно, начальник відділу архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та благоустрою, головний архітектор Мар’яна Владика пояснила, що усі документи на право приватної власності фізичних осіб будуть чинні, тому терміново бігти і перереєстровувати майно не потрібно, оскільки зміни адреси не відбулось. Зміна вулиці в реєстр буде введена автоматично, де в дужках буде зазначена попередня назва вулиці. Усі документи чинні. Перереєстрації можуть підлягати лише приватні підприємці, які зареєстровані на цій вулиці.

?Обговорення було досить жвавим та конструктивним.

?Вулицю 50-річчя Воз’єднання, назва якої уособлює прихід радянської влади на Закарпаття, запропоновано перейменувати на вулицю Незалежності. Присутні подивувались, що такої назви в Красному досі не було.

?Вулицю Гагаріна, яка є невеликою (біля 5-ти номерів) запропонували назвати вулицею Яблунева.

?Вулицю відомого компартійного діяча, депутата СРСР не одного скликання Олександра Засядька запропоновано назвати ім’ям останнього головнокомандувача УПА, генерала хорунжого Василя Кука, на могилі якого постійно збирається громада Красного для вшанування пам’яті Борців за Волю України. Також дивно, що досі не було в Красному названо вулиці на честь цього славного командира.

?Щодо вулиці Степана Тудора (радянського письменника, який прославляв комуністичну владу, активно пропагував ідеї Марксизму радянського штибу), несподівану пропозицію надала присутня на слуханнях жителька Красного, кандидат філологічних наук Юлія Рурак (Сливка), а саме назвати цю вулицю іменем видатної постаті культурно-освітнього руху Галичини та України першої половини XVII століття, автора першого словника української мови, енциклопедиста, мовознавця, письменника, який у той час вважав за надважливе завдання захист української мови П. Беринда. Цього місяця 390р. з дня його смерті. Пані Юлія доводила, що питання функціонування української мови, які тоді піднімав Памво Беринда, стали надзвичайно актуальними і тепер через майже 400 років на 31-му році Незалежності України, коли вкотре іде жорстока боротьба за існування нашої держави.

?На завершення, вулицю названу прізвищем російського вченого Олександра Попова, якого росія вважає своєю гордістю, запропоновано перейменувати на вулицю Захисників України. Дана назва зі зрозумілих причин не викликала жодних дискусій в учасників слухань і була проголосована одноголосно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь