Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

У селищі Красне вшанують пам`ять летунів ЗУНР

Дата: 01.02.2023 21:00
Кількість переглядів: 130

Фото без описуУ вівторок, 7 лютого, об 11:00 год. біля пам`ятника Борцям за волю України відбудеться панахида та історичний екскурс в події, що відбулись 104 роки тому.

В цей день, 7 лютого 1919 року в Красному поховали летунів ЗУНР, які загинули 5 лютого 1919 року. Для вирішення кадрової проблеми авіації ЗУНР в січні 1919 року в Красному було створено два навчальні курси для підготовки повітряних спостерігачів і мотористів, старшин-розвідників та підстаршин-механіків.

Курс вишколу старшин проводив досвідчений бойовий старшина – полковник Борис Губер. В день були на фронті, в майстернях біля літаків, а вечором слухали курси. Цього трагічного вечора 5 лютого 1919 року в кімнаті біля старшинської їдальні зібралися старшини, щоб послухати лекцію полковника Губера і пройти практичне заняття з теми «Скидання бомб з літака по великорозмірних цілях». Предметом вивчення була бомба німецького виробництва, яку сотня декілька днів перед тим одержала у вагоні з бомбами від уряду Директорії з Великої України. Ці бомби були дуже небезпечними бо наповнені вибухівкою – тринітротолуолом (розрахована на рухомі цілі). Напередодні занять полковник розібрав цю бомбу у себе в кімнаті і потім склав її назад, але забув поставити пружину запобіжника. І вже на занятті, коли перед курсантами полковник почав відкручувати у бомбі підривник (так званий «пропелер»), пролунав потужний вибух.

Загинув цвіт летунства армії ЗУНРу, зокрема 8 осіб: полковник Борис Губер; поручники: Орест Гумецький; Олекса Басин; Василь Томенко; Іван Лупул; хорунжі: Хазбулат Кануков; Михайло Нестор; Осип Швець.

Шість чоловік з восьми поховали у Красному 7 лютого 1919р. , а поручників: Томенка – в Коломиї, а Лупула – в Золочеві.

Просимо громадськість долучитись до вшанування пам`яті Летунів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь