Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Роботи в полі після жнив

Дата: 23.08.2023 18:06
Кількість переглядів: 77

Фото без описуПісля  закінчення  жнив   на  полі  потрібно  зібрати  всю  солому. Якщо можливо,  провести  дискування  для  прополювання старих бур’янів і стимулювання проростання нових насінин. Для цього потрібно щоб пройшли рясні дощі, тому що після збирання врожаю грунт  має понижену вологість.  Після  розрізання  диском  бур'яни  будуть мати  більшу  поглинаючу  листкову  поверхню  і  менш  розвинену  кореневу систему,  що  полегшить  їх  знищення  при  низьких  дозах  внесення гербіциду  Раундап. Також можна застосувати гербіциди: Тотал, Отаман, Напалм, Геліос, Гліфовіт, Ураган форте, Антибур’ян та інші — все це речовини однієї групи під загальною назвою «гліфосати». 

     Гліфосати — це гербіциди суцільної дії, системні, які здатні до пересування по рослинах до кореневища. Діюча речовина переміщується з місця нанесення повільно (7-10 днів), але на велику відстань (на глибину до 2 м) і викликає загибель кореневищ у радіусі 30 см. Симптоми дії препаратів можна спостерігати на однорічних рослинах через 2-4 доби, на багаторічних – 7-10 діб; повна загибель настає через 20 днів і більше. Бур’яни спочатку набувають світло-зеленого забарвлення, потім жовтіють, знебарвлюються, втрачають тургор, засихають і через 14-20 днів гинуть.

    Потрібно  дочекатися  проростання    бур'янів  до  оптимальних  розмірів — 10-20 см., тоді  вносити  гербіцид. Найкращі результати досягають за використання гліфосату 2,0 л/га, у поєднанні із 2,4-Д (ефір), 2,0 л/га, в оптимальні фази розвитку бур’янів: для осоту — це 10–20 см у фазі ррозетки, берізки польової — 10–30 см у фазі розетки, однорічних — 10–20 см заввишки або у діаметрі. Строки відростання бур’янів залежать від кліматичних умов, але головне — не допустити їхнього надмірного відростання.

     Під час застосування препаратів на основі гліфосату потрібно дотримуватися таких правил:

  - використовувати невисокі норми витрати робочого розчину; гліфосат дає найкращі результати у вигляді концентрованого розчину за максимальної норми витрати води 200 л/га;

  - не проводити обприскування, якщо протягом наступних 4-5 годин очікується дощ: гліфосат повинен повністю поглинутись листям бур’янів;

  - для досягнення оптимальних результатів бур’яни повинні активно розвиватися в умовах доброї зволоженості ґрунту. Якщо бур’яни страждають від посухи, обприскування краще не проводити.

   Обприскування  препаратами  не  порушує  сівозміни. Після  винищення  небажаної  рослинності, на  полі  можна  висівати  будь-яку  культуру. Завдяки  високоефективному  знищенню бур'янів, обробка  гербіцидом  дає  можливість  підвищити врожайність  наступних  культур  на  30 %. Через  зменшення механічних  обробок  зберігається  структура  грунту та грунтова  волога.                         

                                                  Оксана ЗАБУЖНА, державний фітосанітарний інспектор 
  
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області                                  

                                                                                                                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь