Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Вшанування світлої пам'яті Василя Кука

Дата: 10.09.2023 17:47
Кількість переглядів: 205

Фото без описуСьогодні, у селищі Красне, традиційно вшанували пам’ять славного земляка Василя Кука, останнього Головнокомандувача Української Повстанської Армії у 1950-1954 роках, який помер і був похований у рідному селищі 16 років тому.

До могили Василя Кука, аби вклонитися світлій пам’яті цього відомого провідника націоналістичного підпілля завітали селищний голова Роман Фурда, племінники Василя Кука – Ольга Приступа та Ігор Кук, заступник голови Львівського крайового братства ветеранів Генерала Романа Шухевича Юрко Антоняк, почесні гості Золочівського козацтва, депутат Верховної ради України Олег Синютка, голова Народного руху України Андрій Корнат, пластуни, ветерани ОУН-УПА, депутати селищної ради та небайдужа громадськість.

Фото без описуРозпочалися вшанування пам’яті панахидою, яку провів настоятель церкви св.Володимира о.Юрій Толочний. Далі відбулось покладання квітів до могили генерал-хорунжого від керівництва селищної ради та гостей. Присутні спільно виконали Державний Гімн України та вшанували пам`ять усіх Героїв хвилиною мовчання.

Звертаючись до громади, селищний голова Роман Фурда відзначив важливу роль Василя Кука у становленні Української держави:

«Василь Кук особисто керував багатьма боями, як із фашистським, так і радянським режимами. За це його переслідували і ув’язнили. Сам Хрущов особисто вимагав його розстрілу. Але КДБ вирішило інакше. Було прийнято рішення провести спецоперацію: залишити Генерала живим, знецінити його заслуги перед Україною і зробити зрадником. Але все це було намарно! Пройшло багато років. І сьогодні ім’я Василя Кука в одному ряді з синами-борцями України. Сьогодні Василем Куком надихаються наші воїни, які зараз у важких боях, наслідують своїх історичних героїв, знищуючи московитів на полі бою, тих, хто прийшов окупувати нашу землю. А наша місія з вами продовжувати цей важкий шлях. Ми маємо пам’ятати подвиги про наших Героїв, маємо увіковічнювати їхню пам'ять і навчати своїх дітей. Після повномасштабного вторгнення одну із вулиць селища Красне було перейменовано іменем Василя Кука. Зараз активно працюємо над проєктом сучасного нового музею, де ми зможемо розповідати багатьом гостям, дітям, молоді про подвиг Василя Кука, про те як любити свою країну та як цінувати нашу незалежність, яка діставалась і дістається нам важкою ціною», - зазначив селищний голова Роман Фурда.

Фото без описуЦікавими спогадами із життя Василя Кука поділилась з присутніми його племінниця Ольга Приступа. Вона розповіла, що Василь Кук любив читати літературу, був активною і сучасною людиною. Багато зустрічався з молоддю. Він приклад того, як ворог не зумів його зламати ні морально, ні фізично.

Також перед громадою виступили заступник голови Львівського крайового братства ветеранів Генерала Романа Шухевича Юрко Антоняк, народний депутат Олег Синютка та голова Народного руху України Андрій Корнат спільно з районним представником Сергієм Бондаренком.

Душевні патріотичні пісні лунали від Ярослава Кришталя, Володимира Кравчука, об`єднаних ансамблів «Гармонія» та «Мрія», під акомпануванням Михайла Козака та почесних гостей Золочівського козацтва.

Ведучою заходу була Альбіна Антонишин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь