Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Зимовий фестиваль коляди, що об`єднує

Дата: 28.01.2024 20:19
Кількість переглядів: 71

Фото без описуТретій територіальний фестиваль коляди відбувся сьогодні у неділю, 28 січня, у селі Петричі, яке отримало минулого року естафету проведення від села Скнилів. Зберегти традицію колядування, принести людям світло та радість та зібрати кошти для захисників – саме для цього у Красненській територіальній громаді вчергове провели зимовий фестиваль.

З нагоди проведення заходу у приміщенні Народного дому с.Петричі зібралось чимало людей, аби поколядувати і пощедрувати на славу Ісуса Христа.

Відкриття фестивалю розпочалось з молебня та з благословення духовних наставників отця Євгена Мигаля та Володимира Ховзуна. Далі присутні хвилиною мовчання вшанували пам`ять захисників України.

Фото без описуПривітати учасників, гостей та організаторів свята завітав селищний голова Роман Фурда. Він подякував захисникам України, які продовжують стояти на захисті нашої держави, даючи змогу нам жити та працювати, проводити фестивалі, виховувати наших дітей та дивитись в завтрашній день, навіть під час війни. Слова подяки лунали для учасників та організаторів.

«У цей нелегкий для нашої країни час, кожен із нас на своєму фронті докладає максимум зусиль, наближаючи перемогу. Дякую усім, хто не забуває про українські традиції, береже та відроджує їх», - зазначив селищний голова Роман Фурда.

Фото без описуДиректор Народного дому с.Петричі Ганна Козловська, згідно з українським звичаєм, гостю, вручила — коровай, який винесла на вишитому рушнику.

Далі до слова запросили т.в.о.начальницю відділу освіти, культури, розвитку туризму, молоді та спорту Красненської селищної ради Олену Ільницьку, яка відмітила, що фестиваль зібрав чимало людей та подякувала усім, хто завітав на свято, яке має на меті благодійну мету – збір коштів на ЗСУ.

А далі своїми віншуванням, колядками та щедрівками радували церковні хори сіл Андріївка, Петричі, Бортків.

Фото без описуПросто неба під час свята працювала польова кухня, де смажили картоплю та м’ясо. Пригощали гарячим чаєм, глінтвейном, бограчем та солодощами. До речі, велика подяка Юрію Башко за вагому допомогу.

Радували людей колядою та піснями учасники художньої самодіяльності Красненської громади: тріо «Червона калина» (м.Буськ), аматорський жіночий камерний хор працівників культури «Галичаночка», аматорський вокальний гурт «Красняночки» (смт.Красне), ансамбль «Гармонія» (с.Задвір’я), ансамбль «Мрія» (с.Богданівка), жіночий вокальний ансамбль «Острівчанки» (с.Острівчик-Пильний), дитячий ансамбль с.Скнилів, дитячий ансамбль «Ластівки» (с.Русилів), Олена Дендюк та Марія Іванів, Альбіна Антонишин, Богдан Ординович, Дарина Гусак, Уляна Прокопюк, Анастасія Лишков’ят, Володя Кравчук, Наталя Костів, Анна Ковальчук, Анна Денисяк, Кароліна Замихрівська, Ярослав Кришталь, Віолетта Антонишин, Вікторія Любіцька, Юлія Пахольська, Марія Матвійчук та Катерина Литвин, а також Христина та Василина Козловські.

Цікава гумореска прозвучала у виконанні завідувачів народних домів с.Куткір Ольги Бекар, с.Безброди Наталії Басараби та бібліотекарки Галини Ковальчук.

Глядачі щедрими оплесками дякували усім учасникам та організаторам свята.

Всі бажаючі мали можливість придбати у господинь випічку, пампухами, чи роботи ручного виготовлення. Усі виручені кошти підуть на допомогу нашим захисникам.

Організацією свята займалась директор НД с.Петричі Ганна Козловська та працівники відділу освіти, культури, розвитку туризму, молоді та спорту Красненської селищної ради.

Ведучими заходу були Христина на Василина Козловські.

Зазначимо, що цей зимовий фестиваль є аналогом літнього фестивалю «Народні співаночки». Влітку естафету передають вінком, а взимку – різдвяною зіркою/чи дідухом, що символізує радість народження Ісуса Христа. Цьогоріч під час жеребу Петричі передали естафету селу Андріївка.

Отож, ще довго у наших серцях будуть лунати колядки..., а доки звучить пісня, доти неповторним є наш співочий народ. І так хочеться вірити, що усі побажання, які прозвучали здійснилися, щоб в Україні, такій багатій і пісенній, був мир, злагода та панували добро, щирість і милосердя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь