Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Вшанували пам’ять загиблих летунів Української Галицької Армії

Дата: 07.02.2024 19:47
Кількість переглядів: 72

Фото без описуЗахід пам’яті за загиблими летунами відбувся біля братської могили Борців за Волю України у селищі Красне. Саме там перепоховані останки шістьох загиблих захисників українського неба. Цьогоріч виповнилось 105 років з часу трагічної загибелі від вибуху бомби в Красненській авіаційній школі Української Галицької Армії.

Відтак у пам'ять про летунів біля могили були запалені лампадки та складено спільну молитву. Духовні наставники отці Степан Жукровський та Юрій Толочний провели панахиду.

Учасники розпочали віче з виконання Гімну України та вшанування пам'яті загиблих хвилиною мовчання.

Фото без описуУчасть у заході взяли селищний голова Роман Фурда, секретар виконавчого комітету Богдан Глова, заступник голови Андрій Лащук, заступник начальника відділу інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю та з питань культури Золочівської РДА Олег Банах, представники освіти, культури, ветеранські організації, молодь та небайдужа громадськість.

Селищний голова Роман Фурда спільно з Олегом Банахом та представниками ветеранських організацій поклали квіти до пам'ятника Борцям за волю України.

Історичний екскурс про події 1919 року розповів селищний голова Роман Фурда, зокрема в цей день, 7 лютого 1919 року в Красному поховали летунів ЗУНР, які загинули 5 лютого 1919 року. Для вирішення кадрової проблеми авіації ЗУНР в січні 1919 року в Красному було створено два навчальні курси для підготовки повітряних спостерігачів і мотористів, старшин-розвідників та підстаршин-механіків.

Фото без описуКурс вишколу старшин проводив досвідчений бойовий старшина – полковник Борис Губер. В день були на фронті, в майстернях біля літаків, а вечором слухали курси. Цього трагічного вечора 5 лютого 1919 року в кімнаті біля старшинської їдальні зібралися старшини, щоб послухати лекцію полковника Губера і пройти практичне заняття з теми «Скидання бомб з літака по великорозмірних цілях». Предметом вивчення була бомба німецького виробництва, яку сотня декілька днів перед тим одержала у вагоні з бомбами від уряду Директорії з Великої України. Ці бомби були дуже небезпечними бо наповнені вибухівкою – тринітротолуолом (розрахована на рухомі цілі). Напередодні занять полковник розібрав цю бомбу у себе в кімнаті і потім склав її назад, але забув поставити пружину запобіжника. І вже на занятті, коли перед курсантами полковник почав відкручувати у бомбі підривник (так званий «пропелер»), пролунав потужний вибух.

Загинув цвіт летунства армії ЗУНРу, зокрема 8 осіб: полковник Борис Губер; поручники: Орест Гумецький; Олекса Басин; Василь Томенко; Іван Лупул; хорунжі: Хазбулат Кануков; Михайло Нестор; Осип Швець.

Шість чоловік з восьми поховали у Красному 7 лютого 1919р. , а поручників: Томенка – в Коломиї, а Лупула – в Золочеві.

Патріотичні пісні прозвучали у виконанні працівників культури Красненської ТГ.

Ведучими заходу були директор КЗ «Центр культури і дозвілля» Оксана Кушинська та методист Альбіна Антонишин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь