A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Оновлено ознаки доходів фізичних осіб до порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку для додатка 4ДФ

Дата: 13.02.2024 15:50
Кількість переглядів: 101

Фото без описуГоловне управління ДПС у Львівській області інформує, що  наказом Міністерства фінансів від 26.12.2023 р. № 720 затверджено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Форму Податкового розрахунку не змінено, але зміни внесено до:

- додатка 1 до Порядку "Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування";

– розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку.

Зокрема, запроваджено нові ознаки доходів фізичних осіб:

- 210 (допомога по частковому безробіттю),

- 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни).

Крім того, внесено правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111(дохід у вигляді виграшів та призів), 112 (інвестиційний прибуток від операцій з цінними паперами), 156(вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування), 189 (основна сума боргу/кредиту, прощеного/анульованого кредитором), 193 (суми, на які зменшено/прощено борг шляхом реструктуризації) відповідно до чинних норм податкового законодавства.

Відповідні ознаки при відображенні доходів у Додатку 4ДФ до Податкового розрахунку будуть застосовувати з 01.01.2024 року.

Наказ від 26.12.2023 р. № 720 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Щодо щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку сільськогосподарських товаровиробників

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи відповідно до вимог підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу сільськогосподарські товаровиробники подають не пізніше 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи;

звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи;

відомості про наявність земельних ділянок, які є невід’ємною частиною податкової декларації;

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Звертаємо увагу, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1935 від 09.11.2023  внесено зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника, подання якого є обов’язковим при набутті або підтвердженні статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Згідно із загальним правилом, визначеним Кодексом, до визначення нових форм декларацій (розрахунків) діють чинні форми декларацій (розрахунків).

Водночас, враховуючи вимоги п.46.6 ст 46 Кодексу, Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника (далі – Розрахунок) – це інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб'єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків, тому нова форма такого Розрахунку, діюча відповідно до Наказу № 1935, є чинною у 2024 році.

Державна податкова служба рекомендує платникам єдиного податку четвертої групи подати до 20 лютого 2024 року Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника по новій формі звітності, а платникам, які вже подали Розрахунок, надати новий звітний Розрахунок.

Нагадуємо, що четверту групу можуть обрати сільськогосподарські товаровиробники, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

При цьому зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника по новій формі звітності надають можливість платнику скоригувати загальну суму доходу сільськогосподарського товаровиробника під кредитні резерви, що, в свою чергу, вплине на розмір частки сільськогосподарського товаровиробництва та на можливість залишення платника на спрощеній системі оподаткування. 

Оновлено версію програмного забезпечення ПРРО від ДПС

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє про оновлення програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для всіх версій застосунку (Android, iOS, Windows та Web-версія).

Доопрацьований функціонал ПРРО від ДПС, зокрема, дозволяє здійснювати розрахункові операції з покупцями/споживачами на умовах оплати товару/послуги частинами (передплата/чергова сплата/остаточний розрахунок) всім суб’єктам господарювання, які не є платниками ПДВ.

Розробку оновлених версій ПРРО реалізовано за підтримки проєкту EU Public Finance Management Support Programme for Ukraine (EU4PFM).

Станом на 01.01.2024 року  в Головному управлінні ДПС у Львівській області було зареєстровано 37 080 ПРРО. За період з 01.02.2024  по 08.02.2024 в ГУ ДПС у Львівській області зареєстровано 387 ПРРО. 

Декларування - 2024: при отриманні якої спадщини декларація не подається

 Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що до 01 травня 2024 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом минулого року.
 Платники податку, що отримали спадщину в звітному 2023 році, не подають податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо об'єкт спадщини, відповідно до розділу IV Податкового кодексу, оподатковується за нульовою ставкою податку, або з якого сплачено податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, відповідно до п.174.3 ст.174 Податкового кодексу. Нагадаємо, що за нульовою ставкою  оподатковуються об'єкти спадщини, успадковані спадкоємцями, які є членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення.

У зазначених випадках платники податку звільняються від подання декларації за наслідками 2023 року, якщо у них відсутні інші доходи, за якими є обов'язок її подавати.

До уваги платників екологічного податку!

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до п. 9 ст. 250 Податкового кодексу України,  якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення  радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник зобов`язаний повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об`єкта обчислення екологічного податку. 

В іншому разі платник екологічного податку зобов`язаний подавати податкові декларації.  

Не повинні подавати заяву суб`єкти господарювання, які не мають об`єктів обчислення екологічного податку, в тому числі новостворені підприємства.

Заява подається не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за 1-й квартал звітного року, тобто  10.05.2024 року.

 Електронний кабінет платника - просто, зручно та надійно

Буська ДПІ нагадує, що Електронний кабінет платника податків – сервіс, за допомогою якого можна надсилати до органів ДПС електронні документи, податкову звітність, отримати довідки про відсутність заборгованості, необхідну інформацію із загальнодоступних реєстрів та надсилати запити чи заяви для отримання необхідних даних. Перевагами користування Е-кабінетом для користувачів є зручність, економія робочого часу платника, коштів на придбання паперових бланків. В електронному кабінеті в приватній частині платник в режимі реального часу має можливість переглядати інформацію про себе, яка міститься в інформаційних базах ДПС (наприклад: облікові дані, інформація про наявні об’єкти оподаткування, суми нарахованих та сплачених податків тощо).  Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС, а також за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua.  

Про особливості подання річної звітності зазначили в  податковій

Днями в Буській ДПІ проведено практикум для підприємців щодо подання податкової звітності та новацій законодавства.

Суб`єктам господарювання надано практичні поради щодо порядку заповнення податкових декларацій, отримання електронних цифрових підписів. Звернуто увагу на оновлені форми звітності, правильність заповнення платіжних інструкцій при сплаті податкових платежів, застосування  касових апаратів, електронних сервісів ДПС, зокрема, застосунку «Моя податкова». Користувачі даного застосунку  мають можливість просто та швидко: 

- подати Облікову картку фізичної особи – платника податків. Форма № 1ДР (Розділ «Послуги»); 

- подати Заяву про внесення змін до ДРФО. Форма № 5ДР (Розділ «Послуги»); 

- подати Заяву про включення до Реєстру волонтерів (Розділ «Послуги»); 

- сплатити грошові зобов’язання з використанням однієї з платіжних систем (вкладка «Переглянути інформацію про стан розрахунків» Розділу «Послуги», вкладка «Мої ППР» розділу «Мої дані»)  та інше.

Також роз`яснено особливості проведення щорічної кампанії декларування  громадянами доходів, одержаних впродовж 2023 року. Термін подання декларації про майновий стан і доходи  – до 1 травня 2024 року, для отримання податкової знижки – до  кінця поточного року.

Хто з фізичних осіб зобов’язаний подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Буська ДПІ повідомляє, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року. 

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу подати декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи зобовʼязані платники, які отримували: 

окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу); 

доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу); 

іноземні доходи  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу). 

доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу); 

доходи від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 Кодексу). 

Також зобов’язані подати декларації: 

іноземці, які за результатами звітного року набули статус у резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу); 

платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Кодексу).  

Подати податкову декларацію також мають право громадяни для отримання податкової знижки. 

Отримати відомості про доходи можна у смартфоні

Буська ДПІ нагадує, що триває кампанія декларування доходів громадян, в рамках якої громадяни мають прозвітувати про доходи, отримані у 2023 році. Подати декларацію про майновий стан і доходи можна без відвідування податкової інспекції, скориставшись електронним сервісом ДПС – Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/), або мобільним додатком «Моя податкова».

Звертаємо увагу, що отримати відомості про доходи можна за декілька хвилин в мобільному застосунку «Моя податкова»!  Для цього необхідно: 

-завантажити застосунок «Моя податкова» в App Store або Google Play

- ідентифікуватися онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача; 

- обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів» у розділі «Послуги»; 

- вказати необхідний період, за який бажаєте отримати відомості. 

Переглянути інструкцію  можна за посиланням https://tax.gov.ua/data/files/372567.pdf .

Мобільний застосунок доповнюватиметься новими можливостями відповідно до потреб платників податків.

Буський сектор організації роботи управління організації роботи 
ГУ ДПС у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь