A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красненська селищна рада
Золочівський район Львівська область

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 22.04.2024 09:05
Кількість переглядів: 29

Фото без описуЗ настанням свят зростає і вірогідність захворювань гострими кишковими інфекціями. Адже у свята готується багато різноманітної їжі, часто заздалегідь, і не завжди дотримуються умови та терміни її зберігання. Також, не секрет, що багато страв залишаються після свят, які з’їдаються на протязі ще декількох діб без дотримання термінів зберігання (особливо салатів, заправлених майонезом, соусами, сметаною, тощо). Тому ризики захворіти на кишкові інфекції дуже великі. 

Гострі кишкові інфекції серед інфекційних захворювань займають особливе місце. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. Всю цю групу об’єднує те, що основне місце перебування хвороботворного початку і розвитку хвороби – кишечник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції, так званий фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і спричиняє захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість головний біль, відсутність апетиту.

Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтяничність шкіряного покриву та слизових оболонок, потемніння сечі і т. д.

Щоб запобігти появі гострих кишкових захворювань, насамперед необхідно ізолювати хворого, а також виключити можливі шляхи передачі інфекції. У разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування.

Експертами Всесвітньої Організації Охорони здоров’я були розроблені десять «золотих» правил для запобігання харчових отруєнь (інфекцій), а саме:

1. Вибирайте безпечні харчовиі продукти.

2. Ретельно готуйте їжу.

3. Їжте приготовлену їжу без зволікання.

4. Ретельно зберігайте харчові продукти.

5. Ретельно підігрівайте приготовлену заздалегідь їжу.

6. Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

7. Часто мийте руки.

8. Навчіть своїх дітей постійно мити руки, ягоди та фрукти, якщо вони їдять їх без вашої присутності.

9. Тримайте кухню в ідеальній чистоті.

10. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.

      Одним з основних правил з профілактики гострих кишкових інфекцій є використання чистої води. Чиста вода виключно важлива як для пиття, так і для приготування їжі. Якщо у вас є сумніви щодо якості води, то прокип'ятіть її перед  використанням. Ніколи не пийте воду з невідомих водойм і джерел.

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.

Золочівське роайонне управління 
Головного управління Держпродспоживслужби 
у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь